13/12/11

+ - · :






Tot és nombre
 Tot són nombres



-

Ens veiem diferents perquè feia anys que no ens véiem. Has canviat, ens recriminem l'un a l'altre. Ens hem fet grans de cop. Ens recordàvem joves, els cabells llargs i foscos, l'ànima encara tendra. Ens ha passat allò tan paradoxal de sumar distància i temps, i obtenir el que ens separa de resultat. El contacte, primer intens i esperançat, es va desgastar; teníem altres temes i persones on invertir l'atenció. Vam fer camí, cada u un camí. I vam acabar restant paraules a les converses.




+
Evoquem amb enyorança temps enterrats. Mira que en fa d'anys i encara som capaços de sentir-nos les veus, més agudes i estridents, de reconstruir fets i situacions, de situar cares noms i malnoms, d'escarrufar-nos en notar com l'esperit adolescent reviscola i actualitza l'actitud que ja havíem gastat. Els hem posat llast i àncora per fixar-los ben al fons del racó de memòria on els guardem, els records plomats.



:
Hi ha un moment que recordem de forma diferent. Hi som els dos. Fa fred, però jo no el sento i tu sí. Em sembla que ets tu qui t'acostes i jo qui t'abraço. No sé si em demanes caliu, però te n'ofereixo. T'acullo i temo que sentis al pit els batecs del meu cor, bum-bum pic-pic, i em facin perdre el posat d'home segur que et fa sentir segura, d'amic que voldria però no pot, de tantes coses que podrien ser i no seran (però aquestes coses no les sabrem fins més endavant). Passaran els anys. I confondrem records amb somnis. No sabrem si hem viscut el que hem somiat ni si hem somiat el que hem viscut.



·
Tu ens recordes abraçats. I el fred. T'acostes perquè tens fred, perquè sents el fred a dins, i perquè n'estàs farta que un vent esmolat et ciselli l'ànima i se l'endugui en làmines tan fines que no en notes la pèrdua fins que l'erosió ha vençut els límits de la realitat i la recompon bescanviant els fets que no es recorden per ideals. Sents el cor, que et pica al pit, bum-bum pic-pic, i et deixes acollir. Ara que has descobert el meu secret, em descobreixes el teu.


=

Compartim sentiments.



Sergi Espanya Verger




"Tot és nombre" 

és el lema de l'escola pitagòrica, i expressa la idea que qualsevol element del cosmos es pot resumir en un nombre, una fórmula, una equació.

Repte matemàtic, filològic, artístic i literari

1.    Ordena els paràgrafs.

2.    Assigna'ls un signe matemàtic:  +  -  ∙  :                                                 

3.    El final ha de ser el resultat (=).

4.  I l’has de compondre, com a mínim, amb 10 dels elements que segueixen:

1 conjunció copulativa.
2 verbs (2 formes simples o 1 de composta).
3 signes [1 (.) 2 (,) i 3(...)].
4 noms (1 d’abstracte, 1 d’incomptable i 2 de comuns).
5 adjectius
1 d’absolut  no susceptible de rebre morfemes de grau comparatiu ni superlatiu.  
1 d’adverbial  que expressa algun tipus de valor modal, aspectual o circumstancial del substantiu que modifica. 
1 de relació  que delimita la classe a la qual pertany el substantiu que modifica. 
1 de determinatiu  en gram. tradicional, que aporta al substantiu una especificació de caràcter no qualitatiu. 
1 de qualificatiu  que expressa alguna qualitat del substantiu amb què es relaciona i sovint en restringeix l’extensió.

5.    Subratlla adverbis i encercla preposicions.

6.    Tria la tipografia.

7.    Pinta de color(s).

8.    Titula’l.

9.    Agafa el que necessitis.

10.    Deixa el que et sobri.


Abans de començar:



Tu mateix/a







artificis

1 comentari:

  1. Aquesta és l'explicació d'un microconcepte usual però no per això més conegut. La caducitat dels nostres sentiments. Molt ben explicat, reitere!

    ResponElimina