27/1/15

Debat digital (opinió - article)


Per al·lusions
/ 26.01.2015
Primer de tot cal dir que no tinc cap vincle amb la comunitat epub.cat, però com a membre de Pirates de Catalunya comparteixo amb molts companys aquella sensació de xiulet a les orelles, arran de l’article de Quim Monzó a La Vanguardia i posterior debat a Twitter, on el mot “pirata” avui s’ha emprat a tort i a dret.




Senyor Monzó, potser se sorprendrà que li digui això però comprenc la seva postura. Està en el seu dret de demanar la retirada dels continguts, malgrat que serà difícil. Epub.cat empra enllaços “magnètics” de Torrent, un sistema descentralitzat que fa que no es pugui retirar un contingut, tret que aquest deixi de ser compartit per tots els que en tenen una còpia.

Ara bé, comprendre la seva indignació no vol dir que coincideixi amb el seu punt de vista. De fet, ha de saber que els pirates promovem la producció cultural sota llicències lliures. Jo mateix tenia el directori més gran d’Espanya d’obres lliures, aplegades sota llicència Creative Commons, i vaig haver de tancar-lo amb l’entrada de la nova llei de Propietat Intel·lectual. No ens agrada que es castigui quelcom que és l’essència de la Humanitat: compartir. Tanmateix defensem el dret que tenen els autors a viure del seu treball, però amb la seguretat que els beneficis d’aquests drets aniran a l’autor de l’obra, no forçosament a una societat opaca i privada, com hem vist amb els famosos cànons digital i AEDE.

Així, la solució no passa per la simple indignació ni l’enduriment de les penes contra la mal anomenada “pirateria”. Ans al contrari, les penes ja són massa dures: fins a sis anys, molt més que el càstig que s’aplica a altres delictes més lesius. La solució només pot sorgir de l’anàlisi de la causa que fa que existeixin comunitats de persones dedicades a digitalitzar llibres que, com en el seu cas, ni tan sols tenen edició digital.

Digitalitzar un llibre no és fàcil. Algunes universitats dediquen milers d’euros en maquinari i programari per fer accessible el contingut de llibres de les seves inabastables biblioteques. Per tant, què porta a una persona qualsevol a emprendre una tasca com aquesta, sense cap mena de benefici més enllà de llegir un llibre en format digital?

Si apliquem la navalla d’Occam, coincidirem que la raó més simple és que moltes persones estan insatisfetes amb les possibilitats que ofereix el mercat per accedir a la cultura. Sigui el preu, el format o la raó que sigui, la indústria cultural no està donant resposta a les demandes dels consumidors, que al cap i a la fi són els que paguen. El lector, el  consumidor, veu que se li demana tractar la cultura com qualsevol altre bé de consum, per després ser limitat i despullat de tota possibilitat de compartir-la com faria amb altres adquisicions.

Per  altra banda, potser vostè no s’ha descarregat mai un llibre, però li puc ben assegurar que el text final no és de qualitat, sinó que sol tenir errors importants derivats de l’ús d’eines de reconeixement de caràcters, tecnologia que he emprat professionalment i de la qual conec les limitacions. De fet, raons com aquesta junt amb la difusió per aquests canals amplien l’abast de la seva obra i fa que la gent estigui més disposada a adquirir una edició decent d’obres futures o ja existents.



 
Però no em cregui a ulls clucs. Li recomano que conegui el cas de Juan Gómez-Jurado, que després de ser reptat per Alejandro Sanz a distribuir gratuïtament el seu últim llibre, va decidir vendre’l a un euro, venent més de 20.000 còpies en pocs dies i destinant tots els  beneficis a Save the Children.

Senyor Monzó, el convido a què se citi amb la seva editorial, per trobar noves maneres de fer arribar les seves obres als lectors. Estic segur que se sorprendrà dels resultats.

Per cert, abans no acabem, ha de saber que la propera legislació europea sobre drets d’autor l’està escrivint una eurodiputada pirata, Julia Reda (@Senficon). També ens agradaria convidar-lo a parlar personalment amb nosaltres, els pirates. Segur que ens entendrem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada