12/1/15

Merceria (Anem de putes?)








Merceria, escrit i dirigit per Josep R. Cerdà, és un dels curtmetratges que varen sorgir d’una peça inicialment estrenada dins l’anomenat Microteatre per consumisme, que es va dur a terme dins les ara degradades Galeries Velázquez de Palma.

A Mallorca les retallades en cultura començaren fins i tot abans que a Barcelona i Madrid. Una situació que, lluny d’aconseguir acabar amb l’art, ha provocat que dramaturgs, actors i directors s’espavilessin ràpid. Actualment, a més del Microteatre, han sorgit iniciatives similars com el Teatre de Barra, el festival Cultura a Casa o Jardí desolat, un festival organitzat de manera cooperativa i inspirat en la filosofia i l’experiència dels Parking Shakespeare coordinat per Josep R.Cerdà. “El 2013 va estar dedicat a Txèkhov, l’any passat a Shakespeare i actualment estam preparant l’edició del proper estiu, que tindrà com a eix temàtic el cinema rodat a Mallorca” explica Cerdà. Tot i que en les passades edicions Jardí Desolat no ha comptat amb cap ajuda institucional, enguany sí que buscaran la implicació dels ajuntaments ja que l’objectiu és que els cinc espectacles estiguin autoproduïts pel festival.
Merceria, va ser un dels èxits del Microteatre per Consumisme. El curt explica la història de dos amics que, per l’aniversari d’un altre, volen contractar a una prostituta. El tema de la prostitució serveix a Pep Cerdà per parlar de la degradació que ha sofert la ciutat de Palma en les darreres dècades, agreujada ara per la crisi econòmica. “El canvi de condicions de vida que sofreix la protagonista jo l’he vist en dones que varen viure com a mestresses de casa als anys 70 i després es varen separar o, més recentment, en persones que han perdut la feina. Supòs que també té a veure amb una certa despersonalització del centre de la ciutat, que va créixer molt els anys 90 i resulta estranya per als palmesans que hi vàrem créixer abans que es convertís en un parc temàtic turístic” explica el dramaturg.
El darrer dia de funcions el director i productor Lluís Ortas va veure la peça i, després de parlar amb Cerdà, va sorgir la idea de rodar-ne el curtmetratge i immortalitzar, així, un espectacle efímer de poc més de quinze minuts. Merceria formarà part del projecte transmedia Mallorca Souvenir, que se centrarà en la relació de l’illa amb el turisme a través de curtmetratges de ficció, documentals, fotografies i còmics.







Vist a:
http://www.nuvol.com/

(Diari cultural digital)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada